اطلاعات عمومی عسل و زنبور عسل

عسل کندویی با عسل وحشی چه تفاوتی دارد؟

عسل طبیعی با عسل کوهی تفاوت های بسیاری دارد.

عسل، به عنوان یکی از پرخاصیت ترین مواد خوراکی طبیعی که ده ها خاصیت دارویی و درمانی آن تا به حال ثابت شده، جایگاه ویژه ای در فهرست خوراکی های مغذی به خود اختصاص داده است.  انواع عسل های گوناگونی در طبیعت وجود دارد و فارغ از نوع گل مبدأ تولید عسل، فرایند عمل آمدن انواع مختلف آن ها نیز، تفاوت دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، به شما نشان می دهد که تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی چیست؟

تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی

در ادامه در مورد تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی صحبت می کنیم:

ماهیت عسل

آنچه ضرورت دارد بین انواع گوناگون عسل طبیعی مشترک باشد، تولید عسل توسط زنبور بوده و تنها زمانی می توانیم عسل را یک عسل اصل و واقعی به شمار آوریم که به وسیله زنبور حاصل شده باشد. در واقع، این زنبور است که از شهد گل ها و آنزیم خود، ماده شگفت انگیزی به نام عسل می سازد. چیزی که عسل ها را از یکدیگر متفاوت می کند، تغذیه زنبور (نوع گل) و نوع زنبور تولید کننده عسل است. تفاوت میان عسل ها به این معناست که زنبورها، از گل های مختلفی تغذیه کرده و بر این اساس، خواص دارویی و ویژگی های آنها، از هم متمایز می شوند.

عسل وحشی

عسل کوهی، عسل وحشی و عسل کوهستان، اصطلاحات و نام هایی هستند که در مورد عسل ارگانیک که بدون دخالت انسان ها تولید می شود، کاربرد دارند. عسل وحشی به عسل هایی گفته می شود که زنبور عسل، آن را داخل کندوهای دست ساز انسان تولید نکرده است و عسل به همراه موم آن، به روی تنه درختان یا شکاف سنگ ها و صخره ها، شکل گرفته است.

به عبارتی هر عسل کوهی، ارگانیک محسوب می شود ولی هر عسل ارگانیک، کوهی محسوب نمی شود. امروزه انسان ها دست به تولید  عسل های ارگانیکی می زنند که بسیار مرغوب هستند ولی با این حال این عسل های ارگانیک نیز کوهی محسوب نمی شوند. عسل های کوهی یا عسل های وحشی،در شکاف صخره ها و کوه ها و بالای درختان و حتی در زیر زمین تولید می شوند. در واقع، انسان در تولید این عسل ها هیچ دخالتی ندارد و تنها به برداشت این عسل ها می پردازد.

عسل کوهی یکی از عسل های ارگانیک است.

پیشنهاد برای مطالعه: تفاوت کندو و کلنی زنبور عسل چیست؟

زنبور تولیدکننده عسل

زنبورهایی که عسل کوهی را تولید می کنند، زنبور وحشی ریز خوانده می شوند و بسته به منطقه جغرافیایی، از نژادهای مختلف و ظاهر متفاوتی برخوردارند. یکی از تفاوت های میان زنبورهای عسل وحشی یا زنبورهای عسل کوهی و زنبورهای کندویی این است که این زنبورها به طور طبیعی در برابر شرایط جوی و کمبود غذا و بیماری ها مقاوم بوده و نیاز به مراقبت انسان ندارند و تنها دخالت انسان را اینگونه می توان در نظر گرفت که این عسل های کوهی یا وحشی را پیدا کرده و برداشت می کند.

موم

 موم در عسل وحشی، به صورت خودبافت و بطور کامل توسط زنبور تولید می شود در حالی که در عسل های کندویی، موم توسط زنبور دار در اختیار زنبور قرار داده می شود. موم عسل وحشی نسبت به موم کندو بسیار نرم‌تر است اما نه به اندازه ای که با گذاشتن موم عسل وحشی در دهان، آب ‌شود. نظر به اینکه زنبورهای وحشی ایران، جثه ‌ای کوچکتر از زنبورهای عسل معمولی دارند، حجره‌های مومی این نوع زنبورهای وحشی، کوچکتر از حجره‌های۶ ضلعی زنبورهای پرورشی کندو عسل هستند. بنابراین لازم است موم عسل کوهی وحشی، دارای حجره‌های کوچک باشد.

کیفیت

عسل وحشی کیفیت بسیار بالایی دارد که قابل قیاس با عسل های دیگر نظیر عسل کندویی نیست. یکی از تفاوت های عسل کوهی با کندویی، در طمع و مزه ویژه عسل کوهی است. در واقع طعم و مزه عسل، مساله ای است که هیچ آزمایشگاهی قادر به آزمایش آن نیست و هیچ زبانی هم قادر به توصیف آن نیست. عسل کوهی یا عسل وحشی یعنی عسلی که زنبورهای عسل وحشی به طور خودجوش و بدون دخالت و خواست انسان تولید می کنند، طعم و مزه بسیار کمیاب و نایابی دارند که به روشنی آنها را از عسل های کندویی مجزا می کند.

 آزمایشگاه

از نظر فاکتورهای آزمایشگاهی تفاوت چندانی میان عسل کوهی و عسل های کندویی دیده نمی شود. فاکتورهایی که در آزمایشگاه در مورد عسل ارزیابی می شوند، شامل این موارد هستند: میزان ساکارز، میزان آب، میزان دیاستاز، میزان اسیدیته HFM. چنانچه عسل کوهی و عسل کندویی از نظر فاکتورهای بالا با هم قیاس شوند، تفاوتی بین این دو عسل مشاهده نمی شود یعنی آزمایشگاه مواد غذایی نمی تواند با هیچ آزمایشی مشخص کند که یک عسل، کوهی است یا خیر؛ آزمایشگاه تنها می تواند تعیین کننده میزان طبیعی بودن عسل باشد و اینکه چقدر حرارت دیده است، چقدر کهنگی دارد و آیا توسط زنبور عسل تولید شده است یا توسط انسان و بوسیله مواد شیمایی.برای خرید عسل ابتدا توصیه می شود مقاله تشخیص عسل طبیعی را مطالعه  کنید.

 

« پیشنهاد خرید کلنی زنبور عسل »

 در ادامه می توان گفت

عسل کندویی که توسط زنبوردارهای عزیز تولید می شود بنا به دلایلی که به آنها خواهیم پرداخت، کیفیت پایین تری نسبت به عسل وحشی دارند:

بررسی حضوری بیش از حد زنبوردار از کلنی های زنبور عسل

این عمل باعث می شود که کندو زنبور عسل مقدار زیادی گرمای خود را از دست بدهد و مجبور شود که مجددا کندو را به تعادل دمایی برساند و این کار خارج از برنامه روزانه زنبور عسل است و انرژی او را میگیرد. در نتیجه به زنبور شوک و استرس  وارد می شود و زنبور بر اثر این پیامد، احساس تهدید می کند.

جابجایی زنبورها از یک کوهستان به مکانی دیگر

هرچند که این نقل مکان ها باعث تولید محصول با کیفیت تری می شود  اما اینکه در طول مسیر، بر اثر دست انداز ها و فراز و نشیب ها و لرزش حاصل از ماشین و تغییرات آب و هوا، در کلنی های زنبور عسل تنش ایجاد شده و تحریک حس فرار در زنبور شکل بگیرید، باعث ترس زنبور می شود.

استفاده از مواد شیمیایی

مواد شیمیایی، به منظور کنه کشی و مداوا و پیشگیری از بیماری های ویروسی گوناگونی چون نوزما استفاده می شوند که باعث گیج شدن و تنبل شدن زنبور و حتی گاهی در اثر بی تجربگی بعضی زنبوردار ها راجع به چگونگی استفاده درست و به موقع از این مواد، باعث نفوذ این مواد به داخل عسل شده و عسل را به ماده ای بسیار خطرناک تبدیل می کند.

شربت رسانی بی رویه

هرچند که شکر، باعث افزایش جمعیت زنبورها و جمع آوری بیشتر شهد و گرده به داخل کندو می شود، اما شکر باعث تنبلی تحرک و کاهش عملکرد زنبور عسل در تولید عسل می شود و روند حیاتی اندام های زنبور عسل را با اختلال و فرسودگی مواجه می کند. بر این اساس عسل تولید شده بیشتر به آب قند شبیه است تا عسل.

زنبور عسل های عسل وحشی که شکر را تجربه نکرده اند دارای جمعیتی کمتر هستند، اما توانمند تر بوده و تحرک و جنب و جوش های بیشتری نسبت به زنبور هایی که در زمستان یا فصول خاص شکر دریافت می کنند، هستند.

آلودگی صوتی موجود در محیط

نزدیکی به آلودگی صوتی موجود در محیط، باعث ایجاد اختلال در سیستم مسیر یابی زنبور عسل می شود و زنبور را گیج کرده و باعث ایجاد حس ناامنی و فرار از زنبورستان در زنبور عسل می شود. بنابراین زنبور نمی تواند مطابق میل و غریزه اش برای عسل وقت و انرژی لازم را بگذارد و عسل تولیدی آن، اگر بی شکر هم باشد باز هم فاقد کیفیت یک عسل اصیل وحشی خواهد بود. بر این اساس، زنبور زمانی می تواند بهترین عسل را تولید کند که دخالت و مدیریت انسان در آن دخیل نباشد. به گونه ای که عسل در داخل صخره ها و درختان کندو و زیر زمین به صورت طبیعی در مناطق کوهستانی و دست نخورده  فعالیت کند.

نکات تکمیلی

عسل وحشی در زمستان هم هیچ نیازی به تغذیه کمکی یا همان آب شکر ندارد، البته تغذیه ای هم که به عسل کندو در زمستان داده می شود برای ذخیره عسل نیست و صرفا برای زنده ماندن زنبورها صورت می گیرد. بیشتر عسل های موجود در بازار، سوپرمارکت ها و عسل هایی که در مسیرهای گذری می فروشند، حرارت دیده اند ولی عسل وحشی واقعی، حرارتی به خود نمی بیند.

زنبورهای عسل وحشی در برابر بیماری های زنبورعسل بسیار مقاوم هستند، اما در عسل کندو، که متاسفانه داروهای شیمیایی ضد کنه و… که در داخل کندوی عسل به منظور دفع آفت استفاده می شود، گاهی مقداری از این داروها بر روی موم عسل پرورشی می ماند و برای مصرف کننده در دراز مدت اثرات مخربی به همراه خواهد داشت. موم عسل وحشی کاملا طبیعی و دارای خاصیت دارویی برای مصارف زخم معده و زخم روده، است. ولی در موم زنبور کندویی، برگه مومی استفاده می شود که می تواند حاوی آلودگی یا ناخالصی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *