سبد خرید شما
عسل کندویی با عسل وحشی چه تفاوتی دارد؟

عسل کندویی با عسل وحشی چه تفاوتی دارد؟

عسل کندویی با عسل وحشی چه تفاوتی دارد؟

عسل، به عنوان یکی از پرخاصیت ترین مواد خوراکی طبیعی که ده ها خاصیت دارویی و درمانی آن تا به حال ثابت شده، جایگاه ویژه ای در فهرست خوراکی های مغذی به خود اختصاص داده است.  انواع عسل های گوناگونی در طبیعت وجود دارد و فارغ از نوع گل مبدأ تولید عسل، فرایند عمل آمدن انواع مختلف آن ها نیز، تفاوت دارد. آنچه در ادامه خواهید خواند، به شما نشان می دهد که تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی چیست؟

تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی

در ادامه در مورد تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی صحبت می کنیم:

ماهیت عسل

آنچه ضرورت دارد بین انواع گوناگون عسل طبیعی مشترک باشد، تولید عسل توسط زنبور بوده و تنها زمانی می توانیم عسل را یک عسل اصل و واقعی به شمار آوریم که به وسیله زنبور حاصل شده باشد. در واقع، این زنبور است که از شهد گل ها و آنزیم خود، ماده شگفت انگیزی به نام عسل می سازد. چیزی که عسل ها را از یکدیگر متفاوت می کند، تغذیه زنبور (نوع گل) و نوع زنبور تولید کننده عسل است. تفاوت میان عسل ها به این معناست که زنبورها، از گل های مختلفی تغذیه کرده و بر این اساس، خواص دارویی و ویژگی های آنها، از هم متمایز می شوند.

عسل وحشی

عسل کوهی، عسل وحشی و عسل کوهستان، اصطلاحات و نام هایی هستند که در مورد عسل ارگانیک که بدون دخالت انسان ها تولید می شود، کاربرد دارند. عسل وحشی به عسل هایی گفته می شود که زنبور عسل، آن را داخل کندوهای دست ساز انسان تولید نکرده است و عسل به همراه موم آن، به روی تنه درختان یا شکاف سنگ ها و صخره ها، شکل گرفته است.

به عبارتی هر عسل کوهی، ارگانیک محسوب می شود ولی هر عسل ارگانیک، کوهی محسوب نمی شود. امروزه انسان ها دست به تولید  عسل های ارگانیکی می زنند که بسیار مرغوب هستند ولی با این حال این عسل های ارگانیک نیز کوهی محسوب نمی شوند. عسل های کوهی یا عسل های وحشی،در شکاف صخره ها و کوه ها و بالای درختان و حتی در زیر زمین تولید می شوند. در واقع، انسان در تولید این عسل ها هیچ دخالتی ندارد و تنها به برداشت این عسل ها می پردازد.

تفاوت عسل کندویی با عسل وحشی

پیشنهاد برای مطالعه: تفاوت کندو و کلنی زنبور عسل چیست؟

زنبور تولیدکننده عسل

زنبورهایی که عسل کوهی را تولید می کنند، زنبور وحشی ریز خوانده می شوند و بسته به منطقه جغرافیایی، از نژادهای مختلف و ظاهر متفاوتی برخوردارند. یکی از تفاوت های میان زنبورهای عسل وحشی یا زنبورهای عسل کوهی و زنبورهای کندویی این است که این زنبورها به طور طبیعی در برابر شرایط جوی و کمبود غذا و بیماری ها مقاوم بوده و نیاز به مراقبت انسان ندارند و تنها دخالت انسان را اینگونه می توان در نظر گرفت که این عسل های کوهی یا وحشی را پیدا کرده و برداشت می کند.

موم

 موم در عسل وحشی، به صورت خودبافت و بطور کامل توسط زنبور تولید می شود در حالی که در عسل های کندویی، موم توسط زنبور دار در اختیار زنبور قرار داده می شود. موم عسل وحشی نسبت به موم کندو بسیار نرم‌تر است اما نه به اندازه ای که با گذاشتن موم عسل وحشی در دهان، آب ‌شود. نظر به اینکه زنبورهای وحشی ایران، جثه ‌ای کوچکتر از زنبورهای عسل معمولی دارند، حجره‌های مومی این نوع زنبورهای وحشی، کوچکتر از حجره‌های۶ ضلعی زنبورهای پرورشی کندو عسل هستند. بنابراین لازم است موم عسل کوهی وحشی، دارای حجره‌های کوچک باشد.

کیفیت

عسل وحشی کیفیت بسیار بالایی دارد که قابل قیاس با عسل های دیگر نظیر عسل کندویی نیست. یکی از تفاوت های عسل کوهی با کندویی، در طمع و مزه ویژه عسل کوهی است. در واقع طعم و مزه عسل، مساله ای است که هیچ آزمایشگاهی قادر به آزمایش آن نیست و هیچ زبانی هم قادر به توصیف آن نیست. عسل کوهی یا عسل وحشی یعنی عسلی که زنبورهای عسل وحشی به طور خودجوش و بدون دخالت و خواست انسان تولید می کنند، طعم و مزه بسیار کمیاب و نایابی دارند که به روشنی آنها را از عسل های کندویی مجزا می کند.

 آزمایشگاه

از نظر فاکتورهای آزمایشگاهی تفاوت چندانی میان عسل کوهی و عسل های کندویی دیده نمی شود. فاکتورهایی که در آزمایشگاه در مورد عسل ارزیابی می شوند، شامل این موارد هستند: میزان ساکارز، میزان آب، میزان دیاستاز، میزان اسیدیته HFM. چنانچه عسل کوهی و عسل کندویی از نظر فاکتورهای بالا با هم قیاس شوند، تفاوتی بین این دو عسل مشاهده نمی شود یعنی آزمایشگاه مواد غذایی نمی تواند با هیچ آزمایشی مشخص کند که یک عسل، کوهی است یا خیر؛ آزمایشگاه تنها می تواند تعیین کننده میزان طبیعی بودن عسل باشد و اینکه چقدر حرارت دیده است، چقدر کهنگی دارد و آیا توسط زنبور عسل تولید شده است یا توسط انسان و بوسیله مواد شیمایی.برای خرید عسل ابتدا توصیه می شود مقاله تشخیص عسل طبیعی را مطالعه  کنید.

« پیشنهاد خرید کلنی زنبور عسل »

 در ادامه می توان گفت

عسل کندویی که توسط زنبوردارهای عزیز تولید می شود بنا به دلایلی که به آنها خواهیم پرداخت، کیفیت پایین تری نسبت به عسل وحشی دارند:

بررسی حضوری بیش از حد زنبوردار از کلنی های زنبور عسل

این عمل باعث می شود که کندو زنبور عسل مقدار زیادی گرمای خود را از دست بدهد و مجبور شود که مجددا کندو را به تعادل دمایی برساند و این کار خارج از برنامه روزانه زنبور عسل است و انرژی او را میگیرد. در نتیجه به زنبور شوک و استرس  وارد می شود و زنبور بر اثر این پیامد، احساس تهدید می کند.

جابجایی زنبورها از یک کوهستان به مکانی دیگر

هرچند که این نقل مکان ها باعث تولید محصول با کیفیت تری می شود  اما اینکه در طول مسیر، بر اثر دست انداز ها و فراز و نشیب ها و لرزش حاصل از ماشین و تغییرات آب و هوا، در کلنی های زنبور عسل تنش ایجاد شده و تحریک حس فرار در زنبور شکل بگیرید، باعث ترس زنبور می شود.

استفاده از مواد شیمیایی

مواد شیمیایی، به منظور کنه کشی و مداوا و پیشگیری از بیماری های ویروسی گوناگونی چون نوزما استفاده می شوند که باعث گیج شدن و تنبل شدن زنبور و حتی گاهی در اثر بی تجربگی بعضی زنبوردار ها راجع به چگونگی استفاده درست و به موقع از این مواد، باعث نفوذ این مواد به داخل عسل شده و عسل را به ماده ای بسیار خطرناک تبدیل می کند.

شربت رسانی بی رویه

هرچند که شکر، باعث افزایش جمعیت زنبورها و جمع آوری بیشتر شهد و گرده به داخل کندو می شود، اما شکر باعث تنبلی تحرک و کاهش عملکرد زنبور عسل در تولید عسل می شود و روند حیاتی اندام های زنبور عسل را با اختلال و فرسودگی مواجه می کند. بر این اساس عسل تولید شده بیشتر به آب قند شبیه است تا عسل.

زنبور عسل های عسل وحشی که شکر را تجربه نکرده اند دارای جمعیتی کمتر هستند، اما توانمند تر بوده و تحرک و جنب و جوش های بیشتری نسبت به زنبور هایی که در زمستان یا فصول خاص شکر دریافت می کنند، هستند.

آلودگی صوتی موجود در محیط

نزدیکی به آلودگی صوتی موجود در محیط، باعث ایجاد اختلال در سیستم مسیر یابی زنبور عسل می شود و زنبور را گیج کرده و باعث ایجاد حس ناامنی و فرار از زنبورستان در زنبور عسل می شود. بنابراین زنبور نمی تواند مطابق میل و غریزه اش برای عسل وقت و انرژی لازم را بگذارد و عسل تولیدی آن، اگر بی شکر هم باشد باز هم فاقد کیفیت یک عسل اصیل وحشی خواهد بود. بر این اساس، زنبور زمانی می تواند بهترین عسل را تولید کند که دخالت و مدیریت انسان در آن دخیل نباشد. به گونه ای که عسل در داخل صخره ها و درختان کندو و زیر زمین به صورت طبیعی در مناطق کوهستانی و دست نخورده  فعالیت کند.

نکات تکمیلی

عسل وحشی در زمستان هم هیچ نیازی به تغذیه کمکی یا همان آب شکر ندارد، البته تغذیه ای هم که به عسل کندو در زمستان داده می شود برای ذخیره عسل نیست و صرفا برای زنده ماندن زنبورها صورت می گیرد. بیشتر عسل های موجود در بازار، سوپرمارکت ها و عسل هایی که در مسیرهای گذری می فروشند، حرارت دیده اند ولی عسل وحشی واقعی، حرارتی به خود نمی بیند.

زنبورهای عسل وحشی در برابر بیماری های زنبورعسل بسیار مقاوم هستند، اما در عسل کندو، که متاسفانه داروهای شیمیایی ضد کنه و… که در داخل کندوی عسل به منظور دفع آفت استفاده می شود، گاهی مقداری از این داروها بر روی موم عسل پرورشی می ماند و برای مصرف کننده در دراز مدت اثرات مخربی به همراه خواهد داشت. موم عسل وحشی کاملا طبیعی و دارای خاصیت دارویی برای مصارف زخم معده و زخم روده، است. ولی در موم زنبور کندویی، برگه مومی استفاده می شود که می تواند حاوی آلودگی یا ناخالصی باشد.

اشتراک گذاری مقاله:
حمید صفایی
حمید صفایی
من حمید صفایی هستم یک زنبوردار که عاشق زنبورداری و تولید عسل هستم. از کوچکترین جزئیات تا بزرگترین مسائل، از زنبوران خود مراقبت می‌کنم تا عسل با کیفیت و خالصی تولید کنم. علاوه بر فروش عسل، کندوهای زیبا و مرتبط را نیز به مشتریان ارائه می‌دهم تا آن‌ها نیز از دنیای جذاب زنبورداری لذت ببرند. به عنوان یک زنبوردار پرشور، هدفم این است که محصولات طبیعی و سالم خود را با دیگران به اشتراک بگذارم و آن‌ها را به فواید عسل و زنبورداری آگاه کنم. زنبورداری را از آن جایی مجدد ادامه دادم که یک کلنی زنبور عسل روی درختی در داخل محوطه دانشگاهمان نشسته بود و این باعث شد مجدد با شغل زنبورداری که پدرم به من یاد داده بود اشتی کنم تا حدی که ادامه رشته تحصیلیم را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد سمت حشره شناسی بروم و تحصیلات مقاطع بالاتر را در این رشته ادامه دهم و در زمینه اصلاح نژاد و تلقیح مصنوعی ملکه زنبور عسل تخصصی تر ادامه دهم. علاوه بر این، همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی دارم تا بهبود کیفیت زنبور عسل و تولید محصولات بهتر را انجام دهیم. هدف ما از این کار، حفظ و گسترش صنعت زنبورداری در کشور است و ارائه محصولات با کیفیت بالا به مشتریانمان. اینجانب علاقه‌مند به حفظ طبیعت و حفظ زنبورها هستم و سعی دارم با رعایت استانداردهای بین‌المللی در زنبورداری، به حفظ این موجودات مهم کمک کنم. در بلاگ سایت سعی می کنم آخرین مطالب به روز و کاربردی در حوزه عسل را خدمت شما ارائه نمایم.
زمان مطالعه: 4 دقیقه
 عسل به عنوان یکی از مغذی‌ترین مواد غذایی برای بدن به حساب می‌آید که دارای خواص فوق العاده‌ای برای درمان کم خونی است. عسل
زمان مطالعه: 2 دقیقه
گرده گل‌ها دارای خواص متعددی برای سلامتی انسان ها هستند که البته در این مقاله خواص گرده گل برای پسرزایی را بررسی می‌کنیم. در
زمان مطالعه: 2 دقیقه
گرده گل برای بدنسازی، به‌عنوان یک ماده تقویتی خوب و بدون ضرر شناخته شده است که خاصیت سم‌زدایی دارد. این ماده با کمک به
زمان مطالعه: 2 دقیقه
عسل گون و کنار(سدر عربی) از عسل‌های پرطرفدار بین ایرانیان محسوب می‌شوند. هر دو عسل دارای طبع معتدل هستند. از عسل کنار برای بهبود
زمان مطالعه: 3 دقیقه
بره موم یکی از محصولاتی است که توسط زنبور عسل تولید می‌شود. این ماده به صورت خام، زرد یا قهوه‌ای رنگ بوده و دارای
زمان مطالعه: 3 دقیقه
در دنیای امروز مطالعات محققان نشان داده که خواص بره موم برای مردان مثبت و مفید بوده است. بره موم برای زنبورداران با نام
زمان مطالعه: 4 دقیقه
 عسل به عنوان یکی از مغذی‌ترین مواد غذایی برای بدن به حساب می‌آید که دارای خواص فوق العاده‌ای برای درمان کم خونی است. عسل
زمان مطالعه: 2 دقیقه
گرده گل‌ها دارای خواص متعددی برای سلامتی انسان ها هستند که البته در این مقاله خواص گرده گل برای پسرزایی را بررسی می‌کنیم. در
زمان مطالعه: 2 دقیقه
گرده گل برای بدنسازی، به‌عنوان یک ماده تقویتی خوب و بدون ضرر شناخته شده است که خاصیت سم‌زدایی دارد. این ماده با کمک به
زمان مطالعه: 2 دقیقه
عسل گون و کنار(سدر عربی) از عسل‌های پرطرفدار بین ایرانیان محسوب می‌شوند. هر دو عسل دارای طبع معتدل هستند. از عسل کنار برای بهبود
زمان مطالعه: 3 دقیقه
بره موم یکی از محصولاتی است که توسط زنبور عسل تولید می‌شود. این ماده به صورت خام، زرد یا قهوه‌ای رنگ بوده و دارای
زمان مطالعه: 3 دقیقه
در دنیای امروز مطالعات محققان نشان داده که خواص بره موم برای مردان مثبت و مفید بوده است. بره موم برای زنبورداران با نام
ارسال نظر

4 پاسخ

  1. سلام یه سوال دارم که صورت علمی پاسخ بدهید کندوهای سبدی وسنتی قدیم که افراد مطمئن عسل برداشت میکنن وهیچ گونه اب شکر داده نمی شود این عسل باعسل کوهی وزنبور وحشی چه تفاوتی دارد به لهاز کیفیت

    1. تفاوت عسل وحشی و عسل طبیعی کندویی

      عسل کوهی و غیر کوهی چیست و چه فرقی باهم دارند؟

      نام عسل معمولاً تداعی‌کننده‌ی کوهستان‌های پر از گل و گیاه است و آن هم کوه های بسیار مرتفع و دست نایافتنی. و ترکیب «عسل کوهستان» ترکیب خوشایندی است از که خریدار را وسوسه می‌کند مبلغ زیادتری بابت خرید آن بپردازد و فروشندگان سودجو هم از آن سوءاستفاده می‌کنند.

      ما دیدیم که عسل از شهد گل و آنزیم زنبور ساخته می‌شود.

      نه شهد گل و نه آنزیم زنبور هیچ‌کدام به تنهایی عسل نیستند. تنها زمانی که این دو توسط زنبور باهم آمیخته و پالایش می‌شوند، تبدیل به عسل می‌گردند.

      این را به عنوان #مقدمه داشته باشیم تا واقعیت دیگری را بررسی کنیم. بیشتر موجوداتی که انسان با آن‌ها سروکار دارد به نوعی اهلی‌شده‌اند مثل گاو، بز و اسب و غیره. سالیان درازی است که انسان زنبور را زیر نفوذ خود گرفته و از آن بهره‌برداری می‌کند اما زنبور هنوز بنا به عادت‌ها و غریزه‌های میلیون‌ها سال پیش خود زندگی می‌کند و اهلی نشده است. زنبور حتی صاحب خود را نمی‌شناسد و هر موجودی که در کندویش را باز کند دشمن می‌انگارد.

      بین زنبوری که در صخره‌ای در دل کوهستان
      یا درختی کهن‌سال در جنگل دور از دسترس انسان زندگی می‌کند و زنبوری که در یک کندوی امروزی در یک باغ روزگار می‌گذراند در نوع عادت و رفتار هیچ‌گونه فرقی نیست. می‌توان هم آن‌ها را در یک کندوی امروزی جا داد و هم زنبوران یک کندوی امروزی را در آن صخره یا تنه‌ی درخت مستقر کرد.

      اما انسان با شناخت راه و روش زندگی زنبور عسل بر او تسلط یافته است و از او بهره می‌برد. مثال انسان می‌داند که زنبور عسل روزها در رفت‌وآمد است و شب‌ها به کندو برمی‌گردد. از این قاعده استفاده کرده و برای جابجایی کندو یک دریچه کوچک کشویی سر راه عبور آن‌ها قرار داده است. شب‌ها که همه‌ی زنبورها به کندو برگشته‌اند درِ کشویی را می‌بندد و کندو را به هر جا که بخواهد می‌برد. به طور کلی رابطه بین انسان و زنبور در همین چهارچوب است.

      خوب، حالا فرض می‌کنیم فصل گل گَوَن است. گَوَن بوته‌ای وحشی که در کوهستان‌های مناطق سردسیر می‌روید و از یک نوع آن کتیرا می‌گیرند. اگر گروهی از زنبورها در یک کندو در کمرکش یک کوه زندگی کنند، و زنبورداری هم کندوی زنبورش را در دامنه همان کوه بگذارد هر دوی این زنبورها از گل گون استفاده می‌کنند و در نهایت کیفیت عسلشان دقیقاً یکی است و هیچ فرقی ندارد.
      از لحاظ #علمی عسل زنبورهایی که از نژاد گوناگونی هستند هیچ‌گونه مزیتی به لحاظ کیفی ندارند. اگر فرقی هست فقط به سبب نوع گلی است که زنبور از آن تغذیه کرده و خاصیت دارویی متفاوتی دارد.

      این را هم باید بدانیم که بعضی گل‌ها کوهی هستند و بعضی دیگر در دشت و صحرا می‌رویند. برخی نیز گل درخت‌هایی است که حتی در شهرها، باغ‌ها و جنگل‌ها می‌رویند.
      پس عسل‌ها متفاوت‌اند ولی نه در اصلشان بلکه تنها در خواص دارویی‌شان.
      نکته‌ی دیگر اینکه عسل مناطق گرمسیر به دلیل گرمی و خشکی هوا غلیظ‌تر و عسل مناطق سرد و مرطوب رقیق‌تر است. عسل جنوب ایران از غلظت بیشتری نسبت به مناطق شمال ایران برخوردار است.

      اگر گفته می‌شود عسل فلان گل، به این معنی نیست که این عسل فقط عسل یک نوع گل است، بلکه زنبور اوج یا حضیض گل‌های دیگری هم استفاده کرده است ولی شهد یک نوع گل بیشتر از بقیه است و عسل عطر و طعم گل غالب را گرفته است . و به آن می‌گویند مثال عسل اقاقیا، اُکالیپتوس یا عسل کُنار. معمولاً هر گیاهی طعم و رنگ گل همان گیاه را دارد.
      در آخر به شرط اینکه در فصل عسل، زنبورها که از گل‌های عسل خیز، شهد به کندو می‌آورند تغذیه مصنوعی نشوند عسل آن‌ها کاملاً طبیعی است و هیچ فرقی با عسل زنبوری که در کوه زندگی می‌کند،ندارد

      ارادتمند شما زنبورستان دکتر هانی راد

  2. تو اینترنت نوشتم از استخون و مفاصل بگیر تا تستسترون تا انواع مریضی و قطعه به قطعه گوارش و مشکلاتش همشون حلالش عسل بود حالا سوالم اینه ایا عسل وحشی با (عسل کندویی ک خاصیتشون متفاوته طبق گفته ها) در درمان مریضی ها و درمان مشکلات گوارشی اعم از(التهاب گاز و تحریک پذیری روده ،،،، سوهاظمه نفخ سوزش رفلاکس زخم ناراحتی التهاب ورم معده. ،،،، کبد چرب ،،،،، تنظیم تیرویید ،،، استحکام استخوان و مفاصل ،،،، امراض مربوط به پانکراس مثانه کلیه صفرا). کاراییشون متفاوته ؟؟؟؟ یا فقط عسل وحشی جوابگوی همه ی این ایتم های بالا میباشد ؟ امیدوارم متوجه منظورم شده باشید 🌹

    1. درود عسل طبیعی چه کندویی باشه چه وحشی تاثسر و خواصشون کاملا یکسان است و در ادامه مفصل توضبح خواهم داد

      تفاوت عسل وحشی و عسل طبیعی کندویی

      عسل کوهی و غیر کوهی چیست و چه فرقی باهم دارند؟

      نام عسل معمولاً تداعی‌کننده‌ی کوهستان‌های پر از گل و گیاه است و آن هم کوه های بسیار مرتفع و دست نایافتنی. و ترکیب «عسل کوهستان» ترکیب خوشایندی است از که خریدار را وسوسه می‌کند مبلغ زیادتری بابت خرید آن بپردازد و فروشندگان سودجو هم از آن سوءاستفاده می‌کنند.

      ما دیدیم و میدانیم که عسل طبیعی از شهد گل و آنزیم و دیاستازهای موجود در غدد های زنبور ساخته می‌شود.

      نه شهد گل و نه آنزیم و دیاستازهای زنبورعسل هیچ‌کدام به تنهایی عسل نیستند. تنها زمانی که این دو توسط زنبورعسل باهم آمیخته و پالایش می‌شوند، تبدیل به عسل می‌گردند.

      این را به عنوان مقدمه داشته باشیم تا واقعیت دیگری را بررسی کنیم. بیشتر موجوداتی که انسان با آن‌ها سروکار دارد به نوعی اهلی‌شده‌اند مثل گاو، بز و اسب و غیره. سالیان درازی است که انسان زنبور را زیر نفوذ خود گرفته و از آن بهره‌برداری می‌کند اما زنبور هنوز بنا به عادت‌ها و غریزه‌های میلیون‌ها سال پیش خود زندگی می‌کند و اهلی نشده است. زنبورعسل حتی صاحب خود را نمی‌شناسد و هر موجودی که در کندویش را باز کند دشمن می‌انگارد.

      بین زنبوری که در صخره‌ای در دل کوهستان
      یا درختی کهن‌سال در جنگل دور از دسترس انسان زندگی می‌کند و زنبوری که در یک کندوی امروزی در یک باغ روزگار می‌گذراند در نوع عادت و رفتار هیچ‌گونه فرقی نیست. می‌توان هم آن‌ها را در یک کندوی امروزی جا داد و هم زنبوران یک کندوی امروزی را در آن صخره یا تنه‌ی درخت مستقر کرد.

      اما انسان با شناخت راه و روش زندگی زنبور عسل بر او تسلط یافته است و از او بهره می‌برد. مثال انسان می‌داند که زنبور عسل روزها در رفت‌وآمد است و شب‌ها به کندو برمی‌گردد. از این قاعده استفاده کرده و برای جابجایی کندو یک دریچه کوچک کشویی سر راه عبور آن‌ها قرار داده است. شب‌ها که همه‌ی زنبورها به کندو برگشته‌اند درِ کشویی را می‌بندد و کندو را به هر جا که بخواهد می‌برد. به طور کلی رابطه بین انسان و زنبور در همین چهارچوب است.

      خوب، حالا فرض می‌کنیم فصل گل گَوَن است. گَوَن بوته‌ای وحشی که در کوهستان‌های مناطق سردسیر می‌روید اگر گروهی از زنبورها در یک کندو در کمرکش یک کوه زندگی کنند، و زنبورداری هم کلنی هایش را در دامنه همان کوه بگذارد هر دوی این زنبورها از گل گون استفاده می‌کنند و در نهایت کیفیت عسلشان دقیقاً یکی است و هیچ فرقی ندارد.
      از لحاظ #علمی عسل زنبورهایی که از نژاد گوناگونی هستند هیچ‌گونه مزیتی به لحاظ کیفی ندارند. اگر فرقی هست فقط به سبب نوع گلی است که زنبور از آن تغذیه کرده و خاصیت دارویی متفاوتی دارد.

      این را هم باید بدانیم که بعضی گل‌ها کوهی هستند و بعضی دیگر در دشت و صحرا می‌رویند. برخی نیز گل درخت‌هایی است که حتی در شهرها، باغ‌ها و جنگل‌ها می‌رویند.
      پس عسل‌ها متفاوت‌اند ولی نه در اصلشان بلکه تنها در خواص دارویی‌شان است
      نکته‌ی دیگر اینکه عسل مناطق گرمسیر به دلیل گرمی و خشکی هوا غلیظ‌تر و عسل مناطق سرد و مرطوب رقیق‌تر است. عسل جنوب ایران از غلظت بیشتری نسبت به مناطق شمال ایران برخوردار است.

      اگر گفته می‌شود عسل فلان گل، به این معنی نیست که این عسل فقط عسل یک نوع گل است، بلکه زنبور اوج یا حضیض گل‌های دیگری هم استفاده کرده است ولی شهد یک نوع گل بیشتر از بقیه است و عسل عطر و طعم گل غالب را گرفته است . و به آن می‌گویند مثال عسل اقاقیا، اُکالیپتوس یا عسل کُنار. معمولاً هر گیاهی طعم و رنگ گل همان گیاه را دارد.
      در آخر به شرط اینکه در فصل عسل، زنبورها که از گل‌های عسل خیز، شهد به کندو می‌آورند تغذیه مصنوعی نشوند عسل آن‌ها کاملاً طبیعی است و هیچ فرقی با عسل زنبوری که در کوه زندگی می‌کند،ندارد.
      ارادتمند شما زنبورستان دکتر هانی راد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *